I lördags blev det lite älgjakt dock utan några framgångar. Jaana var ute med Lynx och hittade hyggligt med orre, tyvärr av det skyggare slaget. Dagen blev ovanligt kort då det stod 50årskalas på programmet. Stort grattis Cathrine och tack för en riktigt kul fest! Inte visste vi att det kunde bli sådant drag på ett party med gamlingar :-)
Igår söndag efter lite välbehövlig sovmorgon, riggade Jaana och jag en liten "hubertusjakt" där hemma. Vi har haft en liten idé om att anordna en lite inofficiell jakttävling för ståénde fågelhundar a´la Hubertuskonceptet. Men innan vi kan bjuda in till något sådant spektakel måste vi ju testa själva. Så - ett gäng rapphöns fanns placerade ute på ett större fältområde. Därefter turades vi om att släppa unghundarna, och den som förde sin hund skulle även försöka skjuta. Inte alltid så enkelt som man kan tro, speciellt inte om man ska ha full koll på sin jycke! Den som inte förde hunden fick försöka filma - här är några skakiga klipp från dagen.
Jaana och Lynx 7mån har spikat fast en rapphöna i ett litet skogsbryn - trångt läge!http://www.youtube.com/watch?v=kq_JBl25z5A
Jagr 13mån fixade en riktigt fin tagning på en rappis ute på fältet. Trots att fågeln bara har himlen att gömma sig bakom blir det en bom. Men, vi tar om på rappisen som flygit upp på ett hygge:http://www.youtube.com/watch?v=hL1Xl4gZje0
Efter avslutat "jakt" så tränar vi lite rapportering. Steg 1 är att kunna kalla av sin hund från ståndet, därfter låta honom göra en "återgång" och ta nytt stånd och resa fågeln. Husse går fram till Jagr och belönar genom att skjuta. Denna gång saluterade jag bara...då Jagge var lite het!!!http://www.youtube.com/watch?v=Ovyt5rIUcuM
Till sist - en jaktkompis bad om ett smarrigt recept på tjäder. Så här är ett som vi gillar:
Gräddkokt tjädertupp ca 6pers
Styckning:
Skär ur bröstbitarna
Grovhacka skrovet och lårbenen
Skär hjärta och lever i mycket små bitar
Grönsaker:
Skär 2 stora gula lökar i lite grova bitar
Skär 1/2 purjolök o grova bitar
Skär 1 stor morot i lämpliga bitar
Skär en palsternacka i lämpliga bitar
Finhacka 1-2 vitlöksklyftor
Tillagning:
· Skär 1pkt bacon i cm-breda bitar och bryn i gjutjärnsgrytan
· Bryn bröstfiléerna runt om i baconfettet, salta peppra och ta upp ur grytan.
· Bryn därefter skrovbitarna och hjärta-lever, ta upp ur grytan.
· Bryn grönsakerna i smör tills de fått lite färg, ta upp ur grytan.
· Lägg tillbaka allt kött och skrovbitar, slå på ca 1dl portvin (kan även använda gin, då smakar det mer skog) och
låt fräsa in en liten stund tills de lite sura vinångorna försvinner.
låt fräsa in en liten stund tills de lite sura vinångorna försvinner.
· Slå på ca 4dl mjölk och ca 4dl vispgrädde och en hönsbuljongtärning.
Köttet ska täckas helt av vätskan, låt sen koka i grytan i ugnen ca 175grader i 60-80min. Storleken på tjädern avgör tiden.
Fyll på med mer grädde/mjölk om det kokar ihop för mycket.
Köttet ska täckas helt av vätskan, låt sen koka i grytan i ugnen ca 175grader i 60-80min. Storleken på tjädern avgör tiden.
Fyll på med mer grädde/mjölk om det kokar ihop för mycket.
· Fiska upp filébitarna, sila av såsen och låt puttra på spisen tills bara 6-7dl återstår.
Smaka av med salt och peppar, vispa i ett par rejäla smörklickar.
Servering:Smaka av med salt och peppar, vispa i ett par rejäla smörklickar.
Servera gärna med rårörda lingon, smörstekta kantareller och klyftpotatis. En liten sallad brukar ju också vara uppskattat för ögat. Tjäder smakar alltid bra med kallt tjeckiskt öl. Vin kan väl gå an också, men då ska det vara ett lite kraftigare, leta efter älgsymbolen på hyllkanten på Systemet!
Bon apetit!
Iver på fältjakt 2008 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar