Igår gjorde Lynx premiär i skidspåret. Jaana tog med honom lös på en kort liten sväng i mörkret, och Lynx gjorde alla små trix som en unghund brukar göra första gången. I vart fall har alla våra vorstrar gjort något liknande - som att jaga skidspetsar, stavar och bli lite väl uppspelta i utförsbackarna. Men, det ger sig. Från början handlar det om att få valpen att förstå vad som gäller och inte bli rädd för diverse konstigheter som kan hända i spåret. Efter några hundra meter så hade Lynx tappat intresset för skidorna och på hemvägen blev det långsam promenadtakt för att öva att gå vid sidan. Jaana kör med korta pass för att hålla uppe motivationen och har fokus på att grunderna ska sitta (inkallning, gå vid sidan, stanna och givetvis full fart framåt). På så sätt blir det enkelt när det är dags för dragpremiären.
Igår blev det även klart för en helt annan premiär. En kompis ringde och undrade om det fanns intresse att hänga med på vildsvin-, hjort- och rådjursjakt nere i trakterna av Kisa, söder om Linköping. Och det redan nu till helgen. Det var inte svårt att tacka ja till. Enda problemet är att jag är lite klent utrustad - i vapenskåpet alltså! Där står som grövst en 6,5:a och med den får man väl inte följa med ut i skogen. Tur att man har en bror med grövre doningar, i vapenskåpet alltså! Igår hämtades hans 9,3:a hem för provskjutning så nu är den detaljen löst! På torsdag bär det iväg.
Till sist ett litet tips i köket! Har du en fin bit älgkött eller rådjurskött, eller varför inte en en tjäder - så måste du prova göra en blåbärssky. Vi testade detta till rådjurssadel i helgen och det blev succé.
- Fixa en viltfond.
Kan fuskas ihop genom att smörfräsa en msk tomatpuré, 1 hackad gul lök, 2 vitlöksklyftor, en skivad morot, 5-6 krossade enbär, några svartpepparkorn. Häll på en 1liter vatten och släng i 2st oxbuljongtärningar. Koka ihop tills ca 5dl återstår, sila av och smaka av med lite peppar om så behövs. - Karamellisera 0,75dl farinsocker och 0,75dl strösocker i en het panna. Men, akta dig så det inte bränns vid.
- Slå i 0,75dl balsamvinäger och 1,5dl rött vin. Och koka ihop under omrörning så att socker löses upp.
- Slå på 1,5dl viltfond.
- Häll i 2dl frusna blåbär och låt sjuda ihop tills skyn blir lite simmig.
- Sila av skyn och blanka av med en klick äkta smör, smaka av med salt o peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar